Akut tandvård

I behov av akut tandvård - Tandläkarna Larsson hjälper dig.

Har du akut ont i tanden? Eller har du, eller kanske ditt barn, slagit ut en tand?

Har du fått en skada på tänderna, till exempel efter ett slag mot ansiktet, eller tandvärk som inte går över efter en receptfri smärtstillande tablett, bör detta undersökas så snart som möjligt.

Då kan du behöva akut tandvård.  Vi hjälper dig att snabbt få en akut tid hos tandläkare.

Akut tandvård för barn

Om ditt barn har en utslagen mjölktand ska du inte försöka sätt tillbaka den. Då kan du nämligen skada den nya, permanenta tanden som är på väg. Kontakta oss så kan vi kontrollera skadan och undersöka om de andra tänderna mår bra.

Akut behov av tandvård för vuxna – utslagna permanenta tänder

Om du av någon anledning skulle ha en utslagen, permanent tand bör du söka akut tandvård. Gör följande om du slår ut någon av dina permanenta tänder:

  • Skölj av eventuell smuts med kallt vatten.
  • Om möjligt, sätt tillbaka tanden på sin plats så fort det går. Om det inte lyckas, lägg den under tungan eller i mjölk (absolut inte i vatten).
  • Boka genast en tid hos en tandläkare.

Missfärgade tänder kan tyda på infektion

Smärta i tänderna som inte går över kan bero på en infektion i tanden. Om din tand börjat få en grå ton behöver du söka vård, eftersom tanden kan vara infekterad och behöva rotfyllas.

Kostnad för akut tandvård

Kostnaden för akut tandvård ingår inom ramen för det allmänna tandvårdsbidraget och högkostnadsskyddet, du får med andra ord hjälp att bekosta även akuta tandläkarbesök.

För barn och ungdomar upp till och med 22 års ålder är akut tandvård gratis, precis som vanlig tandvård.

Boka tid för akut tandvård

Vid akuta tandbesvär kan vi oftast erbjuda dig en tid med kort varsel alla vardagar.

Skulle du få problem under en helg, ger vi hänvisning på vår telefonsvarare. Du hittar kontaktinformation till din tandläkare i Solna här.