Bettskena

En bettskena används för att avlasta spända käkleder och tuggmuskler. Hjälpmedlet påverkar underkäkens rörelsemönster på ett sätt som ger en förbättrad funktion i tuggsystemet. Bettskenan är ett beprövat hjälpmedel som hindrar tandnedslitning för personer som gnisslar eller pressar tänderna mot varandra och för att få bukt med spänningshuvudvärk.

Bettskena mot huvudvärk och smärta

Få personer som pressar tänderna mot varandra när de sover, eller i vaket tillstånd, är medvetna om att de gör det. Den kraft som uppstår vid tandpressning och tandgnissling kan vara mycket stark och ge huvudvärk, men även smärta i käken. Genom att använda bettskena kan stressen, som oftast är orsaken till tandpressning och tandgnissling, elimineras.

Begränsad tid

I de allra flesta fall används bettskenan när personen som använder den sover.  Men vissa har den även i vaket tillstånd. Skenan används oftast under en begränsad tid, men kan även användas periodvis eller regelbundet i längre perioder, utifrån tandläkarens råd.

Olika sorters bettskena

En bettskena är tillverkad av en specialtillverkad plastskena. Och det finns flera sorters skenor som används vid olika tillstånd. De som används vid störningar av funktionen i käk- och tuggsystemet delas in i två grupper: de som täcker alla tänder i en käke och vanligtvis kallas stabiliseringsskenor (i gruppen finns det två typer av skenor med olika utformning), samt så kallade partiella skenor som täcker en del av bettet. Bland de partiella skenorna finns det flera olika modeller, som till exempel molarstödskena, shoreskena och olika avslappningsskenor.

Övning ger färdighet

Av vissa kan en bettskena till en början upplevas som lite obekväm och klumpig. Det finns också de som känner en viss ömhet i tänderna. Men dessa känslor försvinner för de allra flesta efter en kort tids användning.

En bettskena framställs i hårdplast hos ett tandtekniskt laboratorium enligt ett avtryck som görs av oss.

Boka tid

Om du misstänker att du pressar eller gnisslar tänderna får du gärna ringa oss för att boka en tid för undersökning. Då kan vi se om du har onormala slitningar på tänderna.